.............فرهنگ سازان حضرت حجة بن الحسن (عج)

مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگسازان حضرت حجة بن الحسن (عج)

.............فرهنگ سازان حضرت حجة بن الحسن (عج)

مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگسازان حضرت حجة بن الحسن (عج)

مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگسازان حضرت حجة بن الحسن (عج)
آخرین نظرات

بنام خدا

روزی که علی به کعبه آمد به وجود

مخصوص علی خدا در از کعبه گشود

اهمیت امامت و ولایت وولایتمداری

اگر بخواهیم راجع به حضرت امیرالمومنین امام علی (ع) خود آگاهی داشته باشیم یا آگاهی بخشی کنیم، باید پس از غوغای ولادت و فضائل ایشان؛ ابتدا در اهمیت امامت و ولایت وولایتمداری مطالعه داشته باشیم، چرا که حرکت و زندگی انسان ها بدون پیروی و سرمشق گرفتن از امامان معصوم علیهم السلام، لحظه به لحظه در معرض خطر و نابودی است و برعکس با درس گرفتن از رفتار و گفتار این بزرگواران و پیروی از آنان؛ خوشبختی در دنیا و سعادتمندی در آخرت را در پی دارد.

پیامبر و امام شناسی

پیامبران و امامان استادان منصوب شده هایی هستند؛ از ناحیه خداوندی که خالق انسان ها و دیگر موجودات بوده.

نیاز به پیامبر و امام (ع)

چون ما مخلوقی کم بهره از علم و دانش و دارای تجربه ناچیز هستیم، از این رو نیازمند مراجعه به علم و دانش و راهنمایان راستین، هستیم و چه کسانی بهتر از این بزرگواران.

نمونه ویژگی ها و فضایل امام علی (ع)

اوصاف علی بگفتگو ممکن نیست

گنجایش بحر در صبو ممکن نیست

الف : ویژگی خلقت امام علی (ع)

در زیارت جامعه کبیره در معرفی آنان آمده (بکم فتح الله و بکم یختم)

از جمله آفرینش کون و مکان

مقصود خدا علی و اولاد علی است

***

از ابو علی سینا شعری نقل شده به این مضمون:

بر صفحه چهره کاتب لم یزلی

معکوس نوشته است نام دو علی

***

دو عین و دو لام با دو یاء معکوس

از حاجب و عین و انف با خط جلی

برتری امام علی علیه‌السّلام بر پیامبران الهی (ع)

از صعصعة بن صوحان روایت شده که در واپسین لحظات زندگی علی ـ علیه‌السّلام ـ از حضرتش پرسید: تو برتری یا حضرت عیسی بن مریم؟ علی ـ علیه‌السّلام ـ فرمود: مادر عیسی در بیت المقدس بود، هنگامی که وقت ولادت عیسی فرا رسید، مریم ندائی شنید که بیرون شو، این جا عبادت‌گاه است نه زایشگاه، اما مادر من فاطمه بنت اسد، هنگامی که زایمانش نزدیک شد در حرم بود، دیوار کعبه شکافته شد و من آنجا متولد شدم و هیچ کسی دارای چنین فضیلتی نیست نه پیش از من و نه پس از من.

(قزوینی، سیدکاظم، علی از ولادت تا شهادت، ص1، قم، نشر علمیه، 1397 ق)

ب : ویژگی علمی امام علی (ع)

اما سخن پیامبر (ص) که در معرفی امام علی علیه السلام فرمود: گویای برتری حضرت علی (ع) از نظر حسب و نسب و نیز علم و دانش (1) و اخلاق وصفات نیک است در آنجا که فرمود: اگر می خواهید عیسی را موسی نگاه کنید در چهره علی جامع تمام صفات نیک موجود در انبیا هست.

حضرت امیرالمومنین علی (ع) طبق این روایت از علم پیامبر برخوردار بوده

حضرت علی (ع) پس از باز گشت از جنگ صفین!در نامه ای به فرزندشان امام حسن (ع) فرمودند:« پسرم درست است که من به اندازه پیشینیان عمر نکرده ام، اما در کردار آنها نظر افکندم، و در اخبارشان اندیشیدم، و در آثارشان سیر کردم تا آنجا که گویا یکى از آنان شده ام، بلکه با مطالعه تاریخ آنان، گویا از اول تا پایان عمرشان با آنان بوده ام ».

این کلام؛ گویای این است که، حضرت از اول خلقت عالم تا پایان دنیا، از آنچه قبلا اتفاق افتاده، و هر چه بعدا اتفاق می افتد با خبر بوده.

(1) خداوند متعال در سوره " یس" می فرماید:" (و کل شیء احصیناه فی امام مبین) همه چیز را در امام مبین به شماره در آورده ایم" یعنی علوم همه چیز را در آن جمع کرده ایم. اصحاب از رسول خدا (ص) پرسیدند: آیا منظور تورات، انجیل یا قرآن کریم است؟ حضرت به علی بن ابیطالب اشاره نموده و فرمودند: خیر، امامی که خداوند علم همه چیز را در وجود او نهاده این شخص است.

- ینابیع الموده باب 14، صص 76-77.

شخصیت امام على (ع)

امام على (ع) به عنوان یک حاکم نه تنها در نگاه مسلمانان حاکمى نمونه و الگویى مناسب براى اداره کشور محسوب مى شود بلکه آوازه و شهرت على (ع ) در این جهت از مناطق اسلامى گذشته و اندیشمندان غیر مسلمان را نیز به شدت تحت تاءثیر قرار داده است بطورى که یکى از اندیشمندان مسیحى معاصر او را صداى عدالت انسانى (1) مى داند و آن اندیشمند مسیحى دیگر او را مرد مبارزه و اندیشه مى داند.(2) و مسیحى دیگرى او را قربانى عدالت مى داند.(3) براستى شخصیت امام على (ع ) فراتر از زمان و مکان بود و نمى توان آن شخصیت را محدود به یک عصر یا یک محیط خاص کرد چرا که او عصاره اى از فضائل انسانى و اسلامى بود و در این زمینه بشنوید از عبدالفتاح عبدالمقصود(4) مورخ برجسته معاصر اهل سنت (5) . جایگاه على (ع ) در اسلام و در نزد رسول خدا(ص ) برتر از آن است که تنها با نسبت خانوادگى بتوان آن را ارزیابى کرد زیرا گذشته از امتیاز خانوادگى، على خلاصه تلاش پیامبر (ص) براى ترویج دین است .

از این رو بى جهت نیست که محمد(ص) او را انتخاب کرده است .

بى جهت نیست که محمد (ص) او را محرم اسرار خود دانست و علم او را افزود و اسرار را برایش هویدا ساخت .

بى جهت نیست که محمد (ص) بعد از هجرت از بین تمام یاران و مخلصان و اقوام خود على (ع) را به عنوان برادر برگزید.

بى جهت نیست که محمد (ص) در جریان اعلام برائت از مشرکین على (ع) را انتخاب کرد.

اینها و بسیارى از امتیازات دیگر که جایگاه على (ع) را نزد پیامبر مشخص مى کند.

على (ع) را در هر زمان و مکان خطرناک مى توان یافت .

آیا در سراسر جهان مى توان کسى را یافت که بعد از پیامبر اسلام از چنین امتیازاتى برخوردار باشد. امتیازاتى که شخصیت منحصر به فرد او را بوجود آورده است. امتیازاتى که چنان بسیار و مشهور است که نیازى به گفتن ندارد و قابل شمارش نیست.(6)

بر این اساس نه دوستان و شیفتگان امام على (ع) منحصر به عصر و محیط خودش مى باشند و نه دشمنان قسم خورده اش، امروز نیز امام على (ع) در سراسر جهان شیفتگانى دارد که حاضرند براى زنده نگهداشتن نام او میثم وار بر چوبه دار بروند و دشمنانى دارد که حاضر نیستند نام او را بشنوند و بر زبان آورند زیرا دوستى دوستان امام على (ع) و دشمنى دشمنان اول بخاطر ارزشهایى است که امام على (ع) تبلور آنهاست و تا دنیا دنیاست این ارزشها دوست و دشمن خواهد داشت .

1- جورج جرداق صاحب کتاب الامام على صوت العدالة الانسانیه که در پنج جلد درباره حضرت على (ع) نوشته شده است .

2- سلیمان کتانى مؤ لف کتاب امام على (ع) مشعلى و دژى .

3- جرجى زیدان مؤ لف کتاب فاجعه رمضان درباره ترور حضرت على (ع).

4- صاحب 8 جلد کتاب به نام الامام على (ع) درباره زندگى حضرت .

5 -است بلکه تمام موارد از منابع و کتب اهل سنت آن هم منابع دست اول استفاده کرده ایم که جاى هیچ گونه شک و شبهه اى نباشد و درصدد بیان اعتقاد خودمان درباره حضرت على (ع) نیستم بلکه درصدد بیان آنچه در تاریخ آمده است مى باشیم آنهم نه همه واقعیت ها بلکه آنچه ما یافتیم، آنهم نه آنچه یافته ایم بلکه آنچه که احساسات برادران اهل سنت را جریحه دار نکند.

6- السقیفة و الخلافة - عبد الفتاح عبد المقصود - ص 282، قاهره مکتبة غریب

اهمیت یاد امام علی (ع) بودن

مولودی که پیامبر عظیم الشأن اسلام در باره حضرتش فرمودند: « ذِکرُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عِبَادَةٌ وَ ذِکرِی عِبَادَةٌ وَ ذِکرُ عَلِی عِبَادَة؛ ذکر خداوند عبادت است.

ذکر و یاد من(پیامبر) عبادت و ذکر و یاد علی نیز، عبادت است»

(بحار الانورا، ج 36، ص 370)

اهمیت محبت و دوست داشتن امام علی (ع)

ملاک فرق بین ایمان و نفاق

رسول خدا صلی الله علیه و آله در روایتی، حضرت علی علیه السلام را ملاک ایمان و نفاق قرارداده و فرمودند:«یا عَلِی حُبُّک إِیمَانٌ وَ بُغْضُک نِفَاقٌ وَ کفْر؛ یا علی دوستی شما نشانه ایمان و دشمنی با شما نشانه کفر و نفاق است »

(بحار الانوار، ج 39، ص 42).

حکایت جوان یهودى

روزى سلمان فارسى از امیرالمؤ منین علیه السلام کشف یکى از اسرار نهان را درخواست کرد، امیرالمؤ منین علیه السلام او را به قبر یهودى راهنمائى فرمود:

سلمان به امر امام به قبرستان رفت و برزخ آن یهودى را که محب امیرالمؤ منین بود با چشم بصیرت دید و مشاهده کرد که  در جایى بسیار دلگشا و خوب، بر قصرى عالى نشسته است.

سلمان از او سئوال نمود که : تو را کدام طاعت بدین مقام و منزلت رسانیده است با این که بر دین یهود بوده اى؟

گفت : مرا از شرف اسلام بهره اى نبود، ولى امیرالمؤ منین على علیه السلام را دوست مى داشتم و همان محبت خالصانه، در برزخ موجب این مقامات شده است. ریاض المحبین ص 133

لزوم دوست داشتن امام علی (ع)

فردا که کند ظهور انوار جلی

روشن بشود عدالت لم یزلی

***

در راسته بازار شفاعت نرود

قلبی که نخورده سکه نام علی

حتی «شافعی» غیر شیعه علاوه بر لزوم دوستی امام علی (ع) از عمل زشت گزیش غیر امام علی (ع) سرزنش کرده:

«ای خاندان رسول خدا، محبت و دوستی شما از طرف خداوند واجب شده و این فریضه ای است که در قرآن نازل فرموده است .

همین افتخار بزرگ برای شما بس که هر کس بر شما صلوات نفرستد نمازش، باطل است .»

ماخذ ما در نقل اشعار و بسیاری از توضیحات، دیوان الامام الشافعی به تصحیح محمد عبدالرحیم و زیر نظر مکتب البحوث و الدراسات، چاپ دارالفکر بیروت، 1415 ق است .

سعدی در ستایش کسانی که عاشق بی قرار آن حضرت بوده و هستند، سروده:

سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی

عشق محمد بس است وآل محمد

و در سرزنش گزینش غیر امام علی (ع) سروده شده:

تو به تاریکی علی را دیده ای

زین سبب غیری بر او بگزیده ای

برگرفته از آیه شریفه:

إِنَّا وَجَدْنَا آبَاءَنَا عَلَى أُمَّةٍ وَإِنَّا عَلَى آثَارِهِمْ مُقْتَدُونَ سوره زخرف آیه ﴿۲۳

گفتند ما پدران خود را بر آیینى [و راهى] یافته‏ ایم و ما از پى ایشان راهسپریم

ستایش دوستی امام علی (ع)

آن حضرت فرمودند: «مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّ عَلِیاً مِنِّی وَ أَنَا مِنْ عَلِی. .. مَنْ أَحَبَّ عَلِیاً أَحْبَبْتُهُ وَ مَنْ أَبْغَضَ عَلِیاً أَبْغَضْتُه؛ مردم بدانید که علی علیه السلام از منست و من از علی.

هر کس علی را دوست بدارد؛ او را دوست دارم و هر کس علی را دشمن بدارد؛ او را دشمن دارم» (امالی صدوق، ص 126)

پیام این ویژگی ها:

این پیام ها را پس از دو نکته مطالعه بفرمائید:

اولا: ابن ابی الحدید، دانشمند سنی مذهب و شارح نهج البلاغه در توصیف امیرالمومنین (ع) می نویسد: چه گویم درباره مردی که حتی دشمنان و ستیزگران با او هم ، سر به آستان فضائلش فرود آورده اند و انکار مناقب و کتمان فضائل او را تاب نیاوردند

ثانیا: در پاسخ سؤال کننده فرموده بود؛! که گویای جایگاه آن حضرت نسبت به پیامبران قبل است.، البته تفسیر آن کلمات، قبلاً در سخن پیامبر (ص) راجع به فضائل امام علی آمده بود،(1) با این اضافه که وقتی خواست جایگاه خود را نسبت به پیامبر آخرالزمان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) تعیین کند؛ ضمن عرض ارادت به حضرت، متواضعانه فرمود: انا العبد من عبید محمد (ص).  

خاطرات ولایی در تاریخ اسلام

به همراه عده ای از اصحاب در محضر پیامبر اکرم(ص) نشسته بودم که پیامبر(ص) جهت شکرگزاری به درگاه الهی برخاستند و به رکوع و سجود پرداختند. آنگاه فرمودند:

ای ابوذر، هر کس می خواهد علم آدم؛ فهم نوح؛ خلیل الرحمان بودن ابراهیم؛ مناجات موسی؛ زهد و عبادت عیسی و صبر و ابتلای ایوب را مشاهده کند پس باید به مردی که هم اکنون خواهد آمد، بنگرد؛ مردی که همچون خورشید و ماه سیر کننده و ستاره درخشان است؛ شجاع ترین انسان ها و بخشنده ترین آنهاست. پس بر دشمنانش لعنت خدا و ملائکه و جمیع مردم باد!

ابوذر می گوید: مردم منتظر بودند که ببینند این فرد که وارد خواهد شد کیست؟ که در این هنگام علی بن ابیطالب (ع) وارد گشت.

(1) این حدیث را که به «حدیث تشبیه» معروف است امام حنابله احمد بن محمد بن حنبل (م 241 ق) در المسند از احمد بن عبدالرزاق و او از رسول الله (ص) چنین روایت کرده است (الغدیر، 3/357)

نتیجه اینکه:

این شخصیت عزیزی که نام و یادش و دوستی و دشمنی اش، برای سعادت و شقاوت هر انسانی سرنوشت ساز است؛ بر مسلمانان لازم است که بیش از بیش با زندگی سرشار از معنویت آن حضرت آشنا شوند بخصوص در روز ولادت یا شهادتش، بیشتر به آشنایی با زندگی مولا بپردازند.

از این رو استاد حسین انصاریان در هدف از تعطیلی و حضور مردم در مراسم سرور یا عزای اهل بیت علیهم السلام می فرمایند:

هدف اصلی از تعطیلی چنین ایامی در کشور اسلامی ما، بیشتر رعایت حرمت این روز مبارک و فراهم کردن زمینه حضور مردم در مراسم سرور یا عزای اهل بیت علیهم السلام و آشنایی بیشتر با زندگی و روش ایشان است.

آیا این روزها، این مسئله تا چه حد در این فرصت مبارک، مورد نظر عموم افراد جامعه و مراکز یا رسانه های فرهنگی و اطلاع رسانی کشور قرار گرفته بود؟

اقتباس از : پایگاه حوزه و پایگاه استاد حسین انصاریان

عرض ارادت به آستان امام علی (ع)

همراه عاشقان امیرمؤمنان علی بن ابی طالب (ع) یادی از آن حضرت داشته باشیم:

در مذهب ما کلام حق ناد علی است

طاعت که قبول حق بود یاد علی است

***

از جمله ی آفرینش کون و مکان

مقصود خدا علی و اولاد علی است

و جهت رفع بلایا و برآورده شدن حاجت ها، با هم ذکر نادعلی(1) را بخوانیم!

بِسمِ الله الرحمن الرحیم

نادِ عَلیاً مَظهَرَالعَجائِب * تَجِدهُ عَوَناً لَکَ فِی النَوّائِب

لی اِلیَ اللهِ حاجَتی وَعَلَیهِ مُعَوَّلی * کُلَّما اَمَرتَهُ وَ رَمَیتَ

مُنقَضی فی ظِللّ اللهِ * وَ یُضِلل اللهُ لی اَدعُوکَ

کُلَّ هَمٍ وَغَمًّ سَیَنجَلی * بِعَظَمَتِکَ یا اللهُ بِنُبُوَّتِکَ یا مُحَمَّدَ

 بِوَلایَتِکَ یا عَلِیُّ * یا عَلِیُّ یا عَلِیُّ اَدرِکنی

(1) دعای نادعلی یکی از دعا‌های زیبا و دلنشینی است که فضیلت‌های بسیاری را بر آن برشمرده اند. این دعا مانند شعر است.

دعای نادعلی کبیر در کتاب زادالمعاد و دعای نادعلی صغیر در کتاب بحارالانوار آمده است.

نادعلی شامل دو دعای جداگانه به نام ناد علی صغیر و ناد علی کبیر می‌باشد که ماهیت مشابهی دارند و مضمون هر دوی آن‌ها بر نمایان ساختن فضیلت‌هایی از امام اول شیعیان حضرت علی (ع) استوار است.

دعای ناد علی کبیر:

دعای ناد علی کبیر با همان مصراع نخست دعای نادعلی صغیر آغاز می‌شود، اما از نظر بلندی حدود هشت برابر آن است.

با این حال دو دعای مذکور از نظر مفهوم و ماهیت کاملا شبیه به یکدیگر هستند.

همچنین دعای نادعلی کبیر برخلاف نسخه‌ی صغیر آن از ساختار شعری برخوردار نیست.

علت نامگذاری ولادت امام علی (ع) به روز پدر

در حقیقت هدف از نامگذاری ایام؛ بویژه آن مواردی که با سوژه های مذهبی انجام می شود، فراهم کردن زمینه های ترویج و تبلیغ برای معرفت نسبت به آن شخصیت و بیان محاسن و فضایل آنان است.

از این رو وقتی ولادت امام علی (ع) و فاطمه زهرا (س) را ارج می نهیم با نام گذاری روز مادر و روز پدر. ما دو هدف را دنبال می کنیم

روز پدر نسبت به والدین

- ابتدا قدر دانی از والدین خود است که در داشته های جسمی و ... به ما کمک کرده اند. (1)

 (1) این حاکی از مقام شامخ و والای والدین است.«وَ إِذْ أَخَذْنا میثاقَ بَنی إِسْرائیلَ لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَین احساناً» (بقره، 83).

در کتاب شریف مصباح الشریعه صفحه 70 از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند:«حسن سلوک و نیکویی به پدر و مادر، نتیجه شناخت پروردگار است.

قضیه روز پدر معنوی

پس از سپاس گذاری از نعمت نبوت وولایت که خدا بر ما منت گذارده وآن را به ما داده تا بتوانیم مطابق فطرت از زندگی سعادتمندانه دنیوی و اخروی برخوردار باشیم.

نتیجه گیری:

حال سخن اینجاست که صرف تجلیل ظاهری در قبال آن همه رنج ها که برای ما تحمل کرده اند کافی است ؟ یا اینکه باید زندگی خود را با رفتار و کردار آنان تطبیق دهیم تا هم مورد دعا خیر آنان باشیم و نیز باعث ناراحتی آنان نگردیده باشیم چرا که فرمود اعمال شما را مشاهده می کنیم!

با این نگاه در این روز یادی از ولادت مولی الموحدین امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیه السلام داریم، شخصیتی که همه عالم و همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی به ولادتش افتخار می کنند.

ولادت مولود عزیزی که سه روز در کعبه، اولین خانه عبادی روی زمین، مورد پذیرایی خداوند و ملائکه قرار گرفت و غیر از این مقام، هم خود آن حضرت و نیز دوستداران او مورد ستایش قرار گرفته اند.

الف : جهت مشاهده نمونه کاربردهای دست آورد های مؤسسه به « وب سایت مدرسه تعلیم و تربیت» مراجعه شود.

ب : جهت مشاهد چشم انداز فعالیت های مؤسسه و تک واژه های آموزشی به این آدرس مراجعه شود.

کانال : https://eitaa.com/madresehtalim

برچسب ها:

  • اهمیت امامت و ولایت وولایتمداریx
  • پیامبر و امام شناسیx
  • نمونه ویژگی ها و فضایل امام علی (ع)x
  • برتری امام علی علیه‌السّلام بر پیامبران الهی (ع)x
  • اهمیت محبت و دوست داشتن امام علی (ع)x
  • اهمیت یاد امام علی (ع) بودنx
  • لزوم دوست داشتن امام علی (ع)x
  • علت نامگذاری روز ولادت امام علی (ع) به روز پدرx